Jak vyčistit granitový a nerezový dřez

Moderní nerezové a granitové dřezy se mohou stát perlou každé kuchyně. Při správném ošetřování a čištění mohou vypadat dlouho jako nové.

Dřez je nedílnou součástí každé kuchyně. Ať už v něm myjete nádobí, omýváte ovoce a zeleninu, slíváte přebytečnou vodu z těstovin či brambor, nebo si v něm prostě jen potřebujete narychlo umýt pár hrnků od čaje, ačkoliv jinak dáváte přednost myčce, nic to nemění na tom, že dřez do kuchyně zkrátka patří. A stejně jako celá oblast bytového zařízení, tak i to kuchyňské prošlo za posledních několik let obrovským vývojem.

Kuchyňská studia tak nenabízí tři typy dřezů a dvě dřezové baterie. Právě naopak. Výběr je neskutečně široký a zákazník si tak může vybrat z několika možných materiálů, tvarů, velikostí… Dřezy v showroomech prodejců vypadají jako skutečné klenoty, jsou vyblýskané do vysokého lesku. Doma ale brzy zjistíme, že náš dřez takto bez potřebné péče nemusí vypadat navždy. Zvláště pokud máme doma oblíbenou klasiku – nerezový dřez. Podíváme se na to, jak tuto stálici našich kuchyní i o něco mladší „hitovku“ – dřez granitový – čistit v domácích podmínkách.

Na nerezovém dřezu se brzy objeví skvrny po zaschlých kapkách vody a otisky prstů

Každý, kdo si pořídí novou kuchyni, chce, aby mu dlouho vydržela v krásném stavu. Nerezový dřez, který jsme si koupili, vypadal v obchodě nebo na obrázku v katalogu či eshopu skutečně skvostně. Doma ale zjistíme, že na našem krásném nerezovém dřezu je vidět každý otisk prstů, každá zaschlá kapka vody. Máme tedy sice čisté nádobí, ale dřez za pár dní vypadá, jako by byl ostříleným veteránem.

Místo drátěnky čistěte dřez bavlněným hadříkem

Nerezová ocel je citlivá na rýhy a škrábance, kterých ji bohužel ani při větším snažení nezbavíte. Proto a už je dřez špinavý jakkoliv, přistupujte k jeho čištění jemně. Rozhodně není dobrý nápad se do zaschlých zbytků z pánve vrhnout s drátěnkou. Poškrábaný dřez by se ve vaší kuchyni příliš nevyjímal. Místo toho si k úklidu přizvěte bavlněný hadr, utěrku, klidně i jemnější z mikrovlákna. Pokud dáváte přednost houbičce, zvolte jemnější stranu, ne tu hrubou. Ve specializovaných eshopech, nebo přímo u výrobců poté můžete zakoupit i speciální čisticí prostředky určené pro povrchy z nerezové oceli. Obyčejný prostředek, který používáte i na nádobí, zanechá na dřezu nevzhledné šmouhy. Ten speciální naopak nerezový povrch vyleští a opatří ho ochrannou vrstvou. Babské rady doporučují k čištění i směs vody a sody, pro leštění pak ocet.

Pozor i na vodní usazeniny. Výrobce dřezů Franke uvádí: „Při použití plastových podložek do dřezu je nutno dbát, aby nezůstávaly dlouhodobě položeny na povrchu dřezu, protože se pod nimi udržují nečistoty a vlhkost, která způsobí vznik vodních usazenin. Tvorbě vodních usazenin je možné zamezit vysušením povrchu dřezu po každém použití.“ Pokud už ke vzniku usazenin dojde, je třeba použít opět speciální prostředek přímo k tomu určený. Každý výrobce by vás měl informovat i o možnostech čištění vámi zakoupeného dřezu. V zásadě se ale jednotlivé metody příliš neliší.

Granitový dřez čistěte častěji a pravidelně

Pokud máte doma moderní granitový dřez, máte doma o něco odolnějšího pomocníka. Granitový dřez se jen tak neušpiní a rozhodně se nemusíte obávat škrábanců a rýh. Vydrží téměř všechno. I zde je ale alfou a omegou úspěchu pravidelné a časté čištění. K tomu nám postačí opět jemná houbička, která přijde na řadu nejlépe po každém použití dřezu. Kromě běžných prostředků na mytí nádobí a kuchyňského zařízení jsou na trhu k dostání i speciální přípravky určené přímo k ošetřování granitových dřezů. Jejich nespornou výhodou je to, že na povrchu dřezu vytvoří stejně jako u nerezové oceli ochranný film.


Granitovému dřezu neprospívají vodní usazeniny

Máte tvrdou vodu? Tak pozor. Ačkoliv je granitový dřez téměř nezničitelný a mezi jeho hlavní výhody patří, že vypadá stále téměř stejně, tvrdá voda mu příliš neprospívá. Zanechává na jeho povrchu vodní usazeniny v podobě šedých či jinak zbarvených skvrn. Do vodních usazenin se snadno vsakují „barevné potraviny“, které do dřezu vylijeme – káva, čaj, víno, voda z červené řepy, apod. Dřez proto nejlépe po každém použití vyčistěte a vysušte. „Pokud usazeniny na vašem dřezu přetrvávají, použijte prostředek na odstranění vodního kamene (ne čističe odpadu). Také můžete vytvořit roztok z jedné části octa a tří částí vody, nanést na dřez a tím uvolnit nános kamene, nebo dřez potírat rozkrojeným citrónem. Usazeninu potom můžete snadněji odstranit pomocí houbičky a prostředku na čištění dřezu,“ uvádí výrobce Franke.

Při ošetřování granitového dřezu se vyhněte drátěnkám, koncentrovaným přípravkům s bělicím efektem či čistidlům obsahujícím chlorové účinné látky. Vhodné nejsou ani některé silné čističe odpadu.

Při vhodné péči může každý dřez vypadat dlouho jako nový. Ke každému čištění se musí přistupovat jemně a šetrně. Zapomeňte proto na drátěnky a silné čistící přípravky. Pravidelné a časté ošetřování udělá větší zázraky než nárazové vydrhnutí.

Zpět do obchodu