Vybrat ten správný kuchyňský dřez nemusí být až tak jednoduché. Svoji roli při výběru sehraje hned několik důležitých faktorů. Jako první nás může napadnout kritérium použitého materiálu, ale už od toho se odvíjí řada dalších významných otázek. Kupříkladu pokud se rozhodnete pro granitový dřez, musíte se začít zabývat složením daného kompozitního materiálu. U nerezového dřezu je zase důležitá tloušťka plechu. A tím zdaleka nekončíme.
Krom materiálu je významným kritériem i tvar dřezu. Je libo kupříkladu dřez rohový? Není to v žádném případě nepraktické! Zamyslete se i nad hloubkou dřezu a příslušenstvím. Kuchyňský dřez může mít odkap, vaničku či obojí. V neposlední řadě je velmi důležité vybírat dřez od renomované značky. Přeci jen kuchyňský dřez není záležitostí na jednu sezónu. Ve stejném stylu zařizujeme celou kuchyni, popřípadě i jídelnu, pokud jsou tyto prostory spojené, a nechceme, abychom ho museli za dva či tři roky měnit. Kvalita je více než důležitá! Takže si to zrekapitulujeme:
Jaká jsou rozhodující kritéria při výběru dřezu?
- materiál
- tvar
- hloubka dřezu
- renomovaná značka
1) Jaký materiál je ten "nej" pro váš dřez?
V naší nabídce najdete dřezy čtyř různých materiálů. Každý z nich přitom nabízí něco jiného. Podívejme se na každý trochu více.
Nerezové dřezy jsou nestárnoucí klasikou
Nerezové dřezy jsou osvědčenou klasikou v našich kuchyních. Jsou zcela univerzální, hodí se do každého interiéru a jejich vzhled je nadčasový. Kvalitní nerezová ocel nabízí snadnou údržbu, vysokou hygienickou úroveň a je velmi odolná. Odolává běžným kyselinám, které se v domácnosti objevují, jako je kyselina citrónová nebo ocet. Neohrozí je skvrny a samozřejmě, jak název napovídá, nerezaví.
Dřezy Blanco a Alveus z chromniklové nerezové oceli 18/10 z naší nabídky splňují ty nejvyšší požadavky na kvalitu i funkčnost. Jak už bylo řečeno, důležitá je tloušťka plechu. Minimální doporučováná tloušťka je půl milimetru, velmi kvalitní dřezy jsou ale vyráběny až z plechu o tloušťce 1-1,2 mm.
Granitové dřezy - o kvalitě rozhoduje složení materiálu
Granitové dřezy zažívají v současné době neuvěřitelný boom. Důvodů je hned několik. Granitové dřezy jsou především velmi elegantní a svým vzhledem atraktivní. Až budete kupovat granitový dřez, zajímejte se ale o složení kompozitního materiálu. Dřezy Schock, které vám nabízíme, jsou vyrobené z vyvážené směsi zaoblených zrn křemičitého kameniva a speciální polymethylakrylátové pryskyřice v poměru cca 80-85/15 %, respektive 70+10/20 %. Schock jsou právem jedničkou na trhu. Jen velmi kvalitní granitový dřez může dostát slibům, které se s granitovými dřezy obvykle pojí. Ceněná je zvláště jejich odolnost - odolávají až teplotám 230°C, mají přirození antibakteriální vlastnosti, jsou stálobarevné a stanou se v podstatě další pracovní plochou.
Keramické dřezy dodají kuchyni punc luxusu
Keramické dřezy jsou v našich kuchyních zatím spíše ojedinělé. Jsou mimořádně odolné, vysoce elgantní, snadno se udržují. Díky neotřelému vzhledu se hodí do rustikálních kuchyní, kde si skvěle "rozumí" se dřevem i přírodním kamenem. Keramické dřezy Blanco jsou vyráběny ze speciálně upraveného materiálu - keramiky PuraPlus®. Krom dřezů v klasických odstínech, jako je černá a bíla, nabízíme dřezy i v originálních barvách, jakými jsou například vanilka, jasmín, magnolie, zářivě bílá nebo aluminium.
Karbonové dřezy jsou budoucností našich kuchyní
Karbonové dřezy jsou díky své vysoké odolnosti, pevnosti a dalším výjimečným vlastnostem na 100 % budoucností našich kuchyní. Karbon-křemičitý kompozit od firmy Schock je materiál, který si zamilujete. Technologický skvost běžně užívaný v leteckém či automobilovém průmyslu můžete mít nyní i ve své kuchyni. Zatím si můžete vybrat z karbonových dřezech ve dvou provedeních, a to z modelů Carbon N-100S a Carbon N-100.
2) Tvar - jaké výhody přináší rohový dřez?
Ačkoliv jsou pravděpodobně nejoblíbenější klasické dřezy umístěné v rovné lince, občas se dostaneme do situace, kdy musíme přemýšlet o dřezu rohovém. Nakonec možná zjistíme, že to vůbec není až taková překážka, naopak! Důvodem, který nás vede ke koupi rohového dřezu je nedostatek prostoru v kuchyni. Elegantním přesunutím dřezu do rohu kuchyňské linky do tvaru písmene L či U, zaplníme prostor, který by jinak zůstal nevyužitý - a to není špatné, ne?
3) Hloubka dřezu rozhoduje o uživatelském komfortu
Hloubka dřezu i rozměry vany jsou významnými hledisky, které rozhodují o uživatelském komfortu. Pokud budete využívat dřez pouze k občasnému omývání nádobí, možná vás tato otázka až příliš netrápí. Stačí ale abyste museli v dřezu párkrát omýt větší hrnec, pánev nebo zapékací formu a s malým dřezem se dostanete do problémů. Komfortní hloubka dřezu je 190 mm, ještě lépe 200 mm a více.
4) Renomovaná značka může být zárukou kvality
V naší nabídce najdete jen ty nejkvalitnější dřezy světových top výrobců, jakými jsou Schock, Blanco či Alveus. Koupí dřezu od známé značky s dobrými referencemi se zbavujete rizika koupě nekvalitního výrobku. To, že se výrobce drží na špičce znamená, že má nemálo spokojených zákazníků. A mezi ty se přeci chcete zařadit i vy!